Strafregels

In de Metro van 26 oktober 2010 las ik een stuk over Strafregels. Wanneer je je boeken vergeet, te laat komt of spijbelt, zouden strafregels schrijven effectiever zijn. Wanneer een kind de klas uit gestuurd wordt, is dat alleen maar stoer. Dat was in mijn tijd op de MAVO (jaren 80) ook al het geval. Niets nieuws wat mij betreft..

Op een school in Amsterdam is het te laat komen met 20% gedaald. De strafregels beschrijven je gedrag, de consequentie en gewenste gedragsverandering. Volgens orthopedagoge Astrid Boon, zou de leerling gemanipuleerd worden in zijn denkwijze.

Nu vroeg ik mij af of het mijzelf zou helpen ‘strafregels’ te schrijven. Ik nam een formulier, die ik al heel lang geleden in moest vullen. Dit formulier stond mij dusdanig tegen, dat ik een drempel ontwikkeld had, die alsmaar hoger werd.

Ik heb voor mijzelf de volgende regels ingetikt in mijn pc.

Ik vul mijn formulier in. Ik ben er blij om dat ik mijn formulier in kan vullen. Ik doe het met gemak.  Ik vul het in en stuur het op.

Na het de vijfde keer over te tikken, stond ik op en pakte de benodigde spullen erbij. Uiteindelijk heb ik het formulier, tot zover het mogelijk was, volledig ingevuld. Ik voelde er niets bij, behalve dat het een doodnormale zaak was.

Conclusie: We zijn allemaal menselijk, dus om te buigen. We kunnen onzelf manipuleren, mits we wel achter hetgeen staan wat we graag willen. Het komt mij wat NLP-ish over.

Ik ga vaker strafregels schrijven over zaken waar ik tegenop zie. Ik noem ze alleen liever mantra’s. Ik houd het positief en de verantwoordelijkheid bij mijzelf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s